Hoe bespaar je energiekosten?

In 2022 zijn de energiekosten met 25% omhoog gegaan. Voor veel mensen betekent dat, dat het gewoon niet meer te betalen is, om de verwarming aan te zetten. We moeten dan ook creatief gaan kijken naar de mogelijkheden om energiekosten te besparen. Er zijn tal van dingen mogelijk om onze energierekening te verlagen, sommige vergen een grote investering en andere een minder grote. In dit artikel gaan we kijken naar mogelijkheden om energiekosten te besparen.

Stel je thermostaat opnieuw in

Als je dit nog niet gedaan hebt, zullen de afgelopen maanden de duurste maanden voor je huishouden zijn. Door je thermostaat opnieuw in te stellen of indien nodig te vernieuwen, kan je al een heleboel energie besparen. Door slim om te gaan met je thermostaat kan je op jaarbasis wel 800 euro besparen.

Als je thermostaat aan vervanging toe is, dan kan een thermostaat met app de beste oplossing zijn. Samen met een slimme meter kun je met een thermostaat met app altijd je verbruik inzien en aanpassen, ook als je niet thuis bent. 

thermostaat met app

Verbeter de isolatie van je woning

Isoleren kan op vele manieren en is de beste manier om energie te besparen. Doormiddel van isolatie blijft de opgewekte warmte namelijk in jouw woning. Bekijk en verbeter de volgende punten indien nodig:

 • Ramen/kozijnen
  Vooral woningen met grote ramen zullen veel warmte verliezen. Tegenwoordig bestaan er al driedubbel isolerende ramen, waar je niet alleen temperatuur mee buitenhoudt, ook geluidsoverlast zal een stuk minder worden.
 • Dakisolatie
  Een goed geïsoleerd dak is ontzettend belangrijk omdat warme lucht namelijk opstijgt en via het dak het huis verlaat. Je kunt ervoor kiezen het dak van binnen of buiten te isoleren of de het plafond van de bovenverdieping, indien de zolder niet bruikbaar is.
 • Vloerisolatie
  Vloerisolatie zorgt ervoor dat de vloer warmte behoudt, door een ijskoude vloer kan het ook meer energie kosten om de woning warm te krijgen.
 • Muurisolatie
  Een andere mogelijkheid is muurisolatie. Muurisolatie kan op twee manieren, namelijk van binnen of van buiten. Bij binnenmuur isolatie verliest de kamer ruimte, buitenmuur isolatie vergt een nieuwe voorgevel, een prijzige maar efficiënte oplossing.

Vernieuw elektrische apparatuur

Verouderde witgoed en andere elektrische apparaten dat veel gebruikt worden kunnen veel stroom gebruiken. Als je energie wilt besparen is het een goed idee apparaten zoals de koelkast, diepvries en vaatwasser te vernieuwen naar een energiezuiniger exemplaar.

Vervang alle lampen naar ledverlichting

Met ledverlichting gebruik je maar 10% de hoeveelheid energie dan je zou gebruiken met andere lampen, zoals hallogeen. Daarnaast gaan ledlampen ook nog eens 7,5 keer zo lang mee als andere verlichting. Door over te schakelen naar ledverlichting kun je veel geld besparen.  

Lees ook: Je huis winter klaar maken: zo doe je dat!

Hoe bespaar je energiekosten?

Blog | 0 Comments

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>