Hoe kun je mokken personaliseren of versieren?

Er zijn uiteenlopende manieren om een mok of kopje te versieren of te personaliseren. Denk aan het schilderen op een mok, het tekenen op een mok of het bedrukken van een mok met een foto.

Hoe kun je tekenen of schilderen op keramiek zoals een mok of kopje?

Hoe kun je tekenen op een mok of kopje en dat het ook na veelvuldig gebruik blijft zitten? Dit kan bijvoorbeeld met een porselein penseelstift of een keramiek marker en het daarna afbakken in de oven. Wil je dit met kinderen doen? Houd deze dan goed in de gaten omdat je ook met een oven gaat werken. En let natuurlijk ook op je eigen veiligheid.

De stappen voor het tekenen of schilderen van servies zoals kopjes en mokken kan met de volgende stappen:

 1. Zorg voor een goede kwaliteit porselein penseelstift of pen

  De kwaliteit verschilt nogal per merk. In onderstaande video's wordt uitgelegd waar je op moet letten.

 2. Zorg dat je een porseleinen of keramiek servies hebt

 3. Maak het servies vet en stofvrij

  Je kunt ze afwassen met normale afwasmiddel en daarna goed droogmaken met een theedoek

 4. Teken jouw ontwerp op het servies

  Het is aan te raden om eerst met een normale stift alvast op papier te tekenen zodat je goed hebt geoefend. Wel is het zo dat totdat je het bakt altijd nog aanpassingen kunt doen of opnieuw kunt beginnen als je de juiste stiften gebruikt.

 5. Als je klaar bent met tekenen laat je de stift eerst nog even drogen.

 6. Bak het vervolgens af in een voorverwarmde oven.

  De temperatuur van de oven en hoe lang het in de oven moet verschilt per stift. Vaak staat dit wel aangegeven op de verpakking. Indien er geen informatie over te vinden is kun je het proberen met een testmok op zo'n 150 graden voor zo'n 30 minuten.

 7. Laat afkoelen in de oven.

  Haal het niet direct uit de oven als deze klaar is, maar laat het nog even afkoelen in de oven.

Tekenen keramiek een porseleinstiften

In deze video zie je hoe je prachtige creaties op keramiek servies kunt maken met een porselein penseelstift.

Zie ook deze video met een ander soort porseleinstift. Zij tekent prachtige figuurtjes met een porseleinstift en legt heel goed stap voor stap uit hoe je dit zelf ook kunt doen en waar je op moet letten.

In deze video zie je ook nog meer voorbeelden in kleur met ook verschillende decoraties die je zelf ook kunt toepassen. De kwaliteit verschilt nogal per merk en zij geeft dan ook aan waar je op moet letten. Het kan op zowel keramiek als porseleinen mokken of ander servies. De ontwerpen die zij tekent zijn ook prachtig, waaronder een mooie mandala en een bloem.

Let op de kwaliteit van de porseleinstiften

Dat de kwaliteit van porseleinstiften kan verschillen lijkt ook wel te kloppen als je onderstaande video bekijkt. Deze mevrouw test de porseleinstiften van de Action. Zie zelf het resultaat.

Een mok bedrukken met een foto

Een mok met foto is een andere manier veel voorkomende manier van personaliseren. Dit kun je laten doen bij bedrijven en webshops die hierin zijn gespecialiseerd. Als je zelf een speciale drukpers hebt kun je het ook zelf doen, maar die zijn niet zo goedkoop. Zie b.v. deze video waarbij iemand thuis zo’n ‘drukpers voor thuis’ heeft:

Kopjes en mokken versieren voor kerst

Speciaal voor kerst kun je ook mokken laten versieren, zie bijvoorbeeld deze kerstmok die je kunt voorzien van je eigen foto.

Maar je kunt natuurlijk ook gewoon lekker zelf aan de slag gaan. Zie ter inspiratie deze video’s:

Of deze kerstmokken met échte chocolade dip:

Kopjes en mokken creatief gebruiken als decoratie

In onderstaande video zie je ook hele andere manieren om creatief om te gaan met kopjes en mokken, zoals het gebruiken als decoratie, als voederbakje voor vogels, als het maken van een kaars van in kopje, het gebruiken als speldenkussen, het maken van een prachtige creatieve klok, het beschilderen van mokken en kopjes of het gebruik van keramiek markers voor het tekenen erop en nog veel meer. Bekijk vooral onderstaande video voor geweldige inspiratie.

Zelf een kopje tekenen

In plaats van het tekenen óp een kopje, kun je natuurlijk ook zelf een kopje tekenen. Eventueel een kopje op een kopje met een keramiek marker 😉

Heb jij ook nog tips voor het personaliseren of versieren van servies zoals kopjes en mokken? Laat het hieronder weten in een reactie!

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>