Hoe maak je een lifetime afvalplan

Het meest genoemde voornemen voor het nieuwe jaar is afvallen. Steeds meer mensen willen graag afvallen. Alleen komen de meeste mensen al snel weer in de verleiding en lukt het niet meer. Hoe gaat het dit keer dan wel lukken én dan ook nog eens eraf blijft op een gezonde manier? Hier de stappen, die je in 5 minuten kunt lezen, om te doorlopen. Een plan voor altijd!

Het juiste moment

Het is niet voor niets dat veel mensen in januari beginnen. Het lijkt een goed begin, maar dat is het vaak niet. Het beste moment is het moment dat je op het punt bent beland dat je er klaar mee bent. Klaar om te zwaar te zijn. Klaar om ongezond te eten, je daardoor bijvoorbeeld niet fit te voelen of gewoonweg klaar. Het is genoeg! Dat is het moment namelijk waarop je minder op wilskracht hoeft te doen. Iets volhouden, puur op wilskracht is namelijk ontzettend zwaar.

Halve kilo per week

Als je gezond wil afvallen is het belangrijk dat je niet meer afvalt dan een halve kilo per week. Dat is wat het voedingscentrum aanraadt. Dat lijkt weinig, en de eerste weken zal het wat harder gaan. Toch is het wel een goede richtlijn. Snel afvallen is over het algemeen ook snel weer aankomen. Bovendien is het ook een aanslag op je lichaam als je te snel afvalt.

Eindgewicht bepalen

Bepaal je eindgewicht. Wees daarbij eerlijk naar jezelf toe: wat is nu echt een goed gewicht voor jou? Het gebeurt regelmatig dat iemand de laat te hoog of te laag legt. Luister naar je lichaam.

Aanpassingen

Begin met tussendoortjes weglaten, niet meer snaaien en eet vooral volgens de schijf van vijf. Met de aanpassing dat je minder eet, kleinere porties dan normaal dus. Daarbij is voldoende water drinken belangrijk. Houd het bij drinken voornamelijk bij water of thee. Heel vaak als je honger denkt te hebben is het vaak dat je eigenlijk dorst hebt. Let hier dus op. Verder mag je nog op één punt afwijken van de schijf van vijf: eet meer groente. Zeker als er een hongergevoel komt. 500 gram groente op een dag? Als je dat fijn vindt, doe het.

sportveldverlichting

Opschrijven

Informatie van elke dag schrijf je op:

  • Wat heb je gegeten? Omschrijf je volgevoel na een bord warm eten. 80% vol is genoeg namelijk. Als je meer eet kom je ook weer makkelijk aan. Stop daarbij met toetjes en voorafjes.
  • Wat heb je gedronken?
  • Hoeveel (welke beweging) heb je gehad?

Deze week schrijf je ook op wat je elke dag weegt. Vervolgens bouw je zo ervaring op: wanneer val je af en wanneer kom je aan. Vervolgens kun je overstappen naar een wekelijks weegmoment. Gaat het niet goed? Stuur dan bij. Als het goed is heb je nu veel beter in de peiling hoe je kunt afvallen en later hoe je op gewicht kunt blijven.

Kijk goed naar eventuele smoesjes van jezelf. Als je bijvoorbeeld echt wil sporten dan kan dat of je nu op een mooi sportveld met sportveldverlichting aan de slag gaat of thuis met een YouTube fitness filmpje, dat maakt niet uit.

Toch snaaien!

Het is een misvatting dat je nooit met een keer patat met mayo kan eten of kan snaaien. Wil je het goed volhouden dan is 1 snaaiavond, met bijvoorbeeld een bakje chips of een heerlijk twix prima. Overdrijf het echter niet.

Hoe maak je een lifetime afvalplan

Gezondheid, Hoe moet ik | 0 Comments

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>