Hoe moet je Bloemkool koken?

Bloemkool is één van de meest gegeten groentes in Nederland. De meeste mensen vinden het lekker. Er zijn echter ook Nederlanders die er van gruwen. Het stinkt en duurt lang voordat het gaar is, zo wordt gezegd. Meestal heb je dan als kind de bloemkool in de keuken bij je moeder geroken. In het hele huis hing de kooklucht van bloemkool en de smaak was wat flauw. Bloemkool werd vroeger standaard met een maizena-papje geserveerd. Tegenwoordig weten de mensen niet eens meer wat dat is..een maizena-papje. De tips hieronder én in bovenstaande video laten zien dat bloemkool koken niet moeilijk is en zelfs heel smakelijk kan zijn. In bovenstaande video wordt ook uitgelegd hoe je bloemkool kunt snijden zodat je het ook mooi kunt presenteren. Er zijn een aantal recepten die iedereen lekker zal vinden en ook voor kinderen voedzaam zijn. Deze mogelijkheden vindt bijvoorbeeld in het onderstaande filmpje van Jumbo:

Hoe lang moet bloemkool koken?

Het is achterhaald, dat bloemkool lang moet koken. Wanneer je de kool verdeeld in kleine roosjes is ongeveer tien minuten voldoende om de bloemkool gaar te koken. Om vitamineverlies zoveel mogelijk te beperken, is het koken in niet al te veel water verstandig. Het koken van bloemkool wordt gedaan in een pan met water en een snufje zout. Voordat je de bloemkool gaat koken snijdt je de onderzijde en de dikke groene bladeren weg, in roosjes snijden en opzetten met zout en weinig water. Je vraagt je af hoe lang moet bloemkool koken voordat het helemaal gaar is? Dat zal meestal na een kooktijd van 10 minuten zijn. Bloemkool is dan beetgaar en kan gemakkelijk aangeprikt worden. Beetgaar is gemakkelijk te kauwen, gezonder dan zachte bloemkool en veroorzaakt minder kookluchtjes door de korte kooktijd.

Volgens deze video van Libelle Lekker moet je bloemkool dan ook zo’n 8 minuten in licht gezouten water koken.

Bloemkool stomen

Een manier om nog meer vitaminen die in de bloemkool zitten te behouden, is door het te stomen in plaats van te koken. Dit kan bijvoorbeeld door een speciaal stoommandje, of stoomrekje die je onderin de kookpan kunt leggen. Je doet dan enkel water tot aan dit stoommandje, zodat de bloemkool zelf niet onder water komt te staan.

Tips voor het koken van bloemkool

Heb jij nog tips voor het koken van bloemkool? Of misschien heerlijke bloemkoolgerechten? Laat het hieronder weten in een reactie!

Bloemkool koken
Bloemkool koken.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>