Hoe moet je een pvc vloer leggen?

Een pvc vloer leggen is voor de meeste mensen geen gemakkelijke klus. Toch is het met de juiste instructie makkelijker dan je denkt. Bekijk bovenstaande Youtube video of lees dit artikel waarin een expert van Holland Vloeren (zij hebben vele jaren ervaring met het leggen van PVC vloeren) je precies uit hoe je jouw woning stoffeert met een prachtige pvc vloer. Onderstaande legwijze kan toegepast worden bij pvc stroken of een visgraat pvc vloer.

Voordat je kunt beginnen met het leggen van je nieuwe pvc vloer is het aan te raden de stroken van je nieuwe vloer 48 uur in de ruimte waar je nieuwe vloer komt uit te leggen. Het vast ‘uitleggen’ van de vloer zorgt ervoor dat de vloer kan acclimatiseren in de ruimte en dus op de juiste temperatuur komt.

Zorg er daarnaast voor dat de luchtvochtigheid in de ruimte niet meer dan 70% is. Een hogere luchtvochtigheid kan ervoor zorgen dat de lijm niet goed genoeg droogt.

Het egaliseren van de ondervloer

Voor het leggen van een pvc vloer is het aan te raden om eerst te egaliseren. Het egaliseren zorgt ervoor dat je vloer op een egale ondervloer gelegd kan worden en je dus geen enkele oneffenheid zult opmerken. Voor het egaliseren van een vloer voer je onderstaande stappen uit:

Hoe moet je een ondervloer egaliseren?

 1. Schoon en stofvrij maken

  Om uiteindelijk een strak resultaat te krijgen is het nodig dat de vloer waarop je de pvc vloer gaat leggen schoon en stofvrij is.

 2. Sleuven dichtzetten met cement

  Is er vloerverwarming geplaatst? Zet dan eerst de sleuven dicht met cement. Doe je dit niet en vul je de gaten van de vloerverwarming op met egaline, dan zullen de leidingen van de vloerverwarming gaan ‘drijven’.

 3. Breng primer aan op de vloer

  Als de eventuele sleuven zijn dichtgezet en het cement goed is uitgehard is het tijd om de primer aan te brengen op de vloer. Deze primer zorgt voor een optimale hechting.

 4. Mix de egaline met water

  Daarna mix je de egaline met water tot een gladde massa. Er mogen geen klonten meer aanwezig zijn.

 5. Giet de egaline over de vloer en strijk deze glad

  Vervolgens giet je de egaline over de vloer in de ruimte en strijk je de egaline glad met een zogenaamde pleisterspaan.

 6. Laat de vloer 24 uur uitharden

  Als de egaline netjes is aangebracht is het tijd om deze goed uit te laten harden. Het beste is om de vloer 24 uur uit te laten harden voordat je begint met het leggen van de pvc vloer.

Voordat je begint met leggen van je pvc vloer is het goed om na te denken in welke richting je de pvc vloer gaat leggen. Bij een langwerpige ruimte is het aan te raden om de stroken in de lengte te leggen zodat een ruimte optisch groter lijkt. Is je kamer vierkant? Plaats dan de stroken in de lengte richting een raam.

Het verlijmen en leggen van de pvc vloer

Als de egaline goed is uitgehard en het tijd is om de vloer te gaan leggen. Het verlijmen van je nieuwe pvc vloer doe je volgens onderstaande stappen.

Hoe moet je een PVC vloer leggen?

 1. Voorzie de helft van de te leggen ruimte van lijm.

 2. Begin langs een lange wand en houd ongeveer 5mm speling aan tussen de wand en de vloer. Gebruik hiervoor afstandsblokjes. Deze 5mm is om eventuele uitzetting van de vloer op te vangen. 

 3. Leg de stroken op de ondervloer en druk deze stevig aan.

 4. Om verwarmingsbuizen heen leggen? Meet de afstand van het middelste punt van de buis naar de muur. Houd rekening met de eerdergenoemde 5mm marge.

 5. Snij de omtrek van de buizen uit de pvc strook.

 6. Snijd nu vanaf het breedste punt van de cirkels naar de lange zijde van de pvc strook en snijd vanaf het midden van beide cirkels naar elkaar toe.

 7. Als het goed is heb je nu de strook met de uitgesneden cirkels en een los stukje dat achter de buizen weer tegen de pvc strook aangeschoven kan worden.

 8. Nadat je de ruimte hebt gelegd met pvc is het tijd om de vloer af te werken met plinten.

 9. Maak de vloer goed schoen en plaats de plakplinten op de vloer tegen de wand.

 10. Hoeken zaag je met een verstekzaag naar het aantal graden van de hoek.

 11. Nadat de plinten geplaatst zijn is je nieuwe pvc vloer klaar voor oplevering!

Het is natuurlijk lastig zo in een kort artikel uit te leggen. Heb beste kun je nog een vloer door een specialist laten leggen. Het is niet een klusje dat voor iedereen is weg’gelegd’.

Heb je nog aanvullingen voor het leggen van een PVC vloer? Laat het hieronder weten door een reactie achter te laten.

Succes met leggen!

PVC vloer leggen
Category: Klussen

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>