Hoe moet je plinten verstek zagen?

Een uitleg voor het leggen van platte en hoge plinten.

Plinten verstek zagen is nog niet zo eenvoudig als je het perfect wilt doen. Dat geldt zeker voor als je hoge plinten verstek wilt zagen, maar ook zeker bij platte plinten is er een groot verschil tussen ‘goed genoeg’ en perfect. Hoe kan het toch dat als vakmensen het leggen de plinten naadloos aansluiten en als je het zelf doet er vaak kieren zijn of het gewoon nét niet mooi zit?

Het zijn de fijne kneepjes van het vak die het verschil maken bij het plinten leggen.
A. Je moet weten waar je op moet letten.
B. Je hebt het juiste gereedschap nodig.

Hieronder eerst een uitleg voor het vestrek zagen van hoge plinten, daarna een uitleg voor het verstek zagen van lage plinten.

Hoge plinten verstek zagen

Hoe moet je hoge plinten verstek zagen? In de video bovenaan deze pagina zie je al dat het geen kwestie is van snelheid, maar vooral van secuur te werk gaan met het juiste gereedschap. Vooral er vanuitgaande dat de muren niet altijd 100% recht staan. Als je de plinten op 45 of 90 graden zaagt terwijl de muren niet een hoek van 90 graden hebben, ga je altijd kieren krijgen. Dat is misschien wel de meest voorkomende fout die wordt gemaakt bij het zagen van de plinten. In de video wordt voor het meten van hoeken bij muren een zweihaak of ook wel zwaaihaak gebruikt.

In principe kun je voor het zagen van de plinten het beste een afkortzaag gebruiken, maar doe dit alleen als je zeker weet dat je in staat bent om dit veilig te doen.

Hoge plinten verstek zagen in 5 stappen:

 1. Zorg dat je het juiste gereedschap van tevoren in huis haalt

  Dit heb je nodig: Plinten (houd rekening met afvalstukjes die niet bruikbaar zijn), een verstekbak (of als je het jezelf makkelijk wilt maken een elektrische afkortzaag), kit, kitpistool, rolmaat, potlood en als je kabels aan de achterkant wilt laten langslopen is een bijtel handig. Als je de afkortzaag gebruikt (doe dat alleen als je zeker weet dat je dit veilig kunt doen!) zorg dat je dan ook een stofkapje, gehoorbeschermers en een veiligheidsbril gebruikt en dus in huis hebt. Als je de plinten nog moet aflakken zorg dat je hiervoor dan ook lak of verf hebt. Gebruik dus een zwaaihaak als je vermoed of zeker weet dat de muren niet 100% recht zijn.

 2. Bij hoeken naar binnen zaag je de plinten in een hoek van 45 graden naar buiten (zodat de twee plinten tegen elkaar aanvallen)

  Let op! Hierbij gaan we uit dat de muren recht zijn. Is de hoek zelf niet 90 graden? Dan moet je de plinten dus ook niet precies 45 graden afzagen. Gebruik dan de zwaaihaak om de hoeken op te meten. Dit is echt millimeter werk wil je het goed passend krijgen! Het beste gebruik je hiervoor een afkortzaag (als je dus zeker bent dat je deze veilig kunt gebruiken).

 3. Bij hoeken naar buiten zaag je de plinten in een hoek van 45 graden naar binnen (zodat de twee plinten tegen elkaar aanvallen)

  Hiervoor geldt dus hetzelfde als bij stap twee. Neem er de tijd voor als je het perfect wilt krijgen. Is 'prima' goed genoeg en staan de muren redelijk in een hoek van 90 graden? Dan is 45 graden prima.

 4. Zet de plinten vast met kit of schroeven

  Zorg vooraf dat de muur stofvrij is en als er grondverf op de plinten zit is het aan te raden om deze van tevoren te lakken. Het mooiste is vaak om kit te gebruiken, zodat je de schroeven of de gaten die de schroeven veroorzaken niet ziet.

Tools
 • Plinten
 • Afkortzaag
 • Rolmaat
 • Potlood
 • Veiligheidsbril
 • Stofkapje
 • Gehoorbeschermers
 • Kit
 • Kitpistool
 • Zwaaihaak (als de muren niet helemaal recht zijn)

Korte uitleg hoge plinten leggen

In onderstaande video wordt een eenvoudige uitleg gegeven van hoe je hoge plinten kunt leggen en verstekzagen. Hierbij wordt dan ook wel uitgegaan van rechte muren. Zie bovenstaande tips voor wat te doen als de muren niet helemaal haaks staan.

Kabels wegwerken

Kabels die langs de muur lopen kun je vaak verwerken in een speciale gleuf die in de plinten zijn verwerkt. Maar wat doe je met kabels die omhoog lopen? Het mooiste is vaak om deze in de muur weg te werken. De muur vervolgens weer te plamuren en eventueel bijwerken met een sausje. Maar sneller en makkelijker is vaak om aan de achterkant van de plint een verticale sleuf te maken waar de kabel invalt. Deze sleuf kun je vaak maken door eerst iets in te zagen en het er dan uit te beitelen. Of b.v. door het erin te boren. Het is niet zo’n mooie oplossing als de kabel in de muur wegwerken, maar voor veel mensen toch goed genoeg. Zeker als je weet dat er toch een meubelstuk voor komt te staan.

Welke afkortzaag heb ik nodig?

Een verstekzaag kun je vaak huren bij een bouwmarkt. Soms zijn de kosten dermate hoog dat als je deze twee of dagen nodig hebt het al voordeliger is om er 1 te kopen. Het beste kun je een elektrische afkortzaag gebruiken als je dit veilig kunt doen. Welke afkortzaag je het beste kunt aanschaffen verschilt per moment, gezien er steeds nieuwe modellen op de markt komen. Het is verstandig bij het orientatieproces op review sites (b.v. https://bestegereedschap.com/) te kijken om te onderzoeken wat wordt aangeraden.

Hand verstekzaag

Hoge plinten kun je ook verstekzagen met de hand. Zie bijvoorbeeld deze video met uitleg over het verstek zagen van een binnen- en buitenhoek:

Platte plinten leggen

Platte plinten leggen is in principe eenvoudiger, maar ook hiervoor geldt dat het uitermate secuur dient te gebeuren wil je ‘perfect’ onderscheiden van ‘goed genoeg’. Ook hier geldt dat de hoeken vaak niet perfect aansluiten doordat de muren niet helemaal recht staan. In het geval je daardoor geen haakse hoek hebt, moet je dus de plinten niet 45 graden afzagen of afknippen, maar gebruik je een ‘zwaaihaak’ om te achterhalen op hoeveel graden je de plinten moet zagen of knippen.

Voor platte plinten is het vaak makkelijker om een plintentang te gebruiken om de plinten verstek te knippen, dan een zaag.

Er zijn tal van video’s online met uitleg over het leggen van platte plinten. Je kunt de platte plinten plakken, maar je ziet ook wel dat ze met kleine spijkertjes worden vastgezet bij echte planken (laminaat is soms daarvoor te dun).

Uitleg plaatsen van plakplinten

Goed vastzetten van plakplinten

Hoe bevestig je plinten op een stevige wijze? Meer in deze video.

Bekijk ook deze uitleg over het leggen van PVC vloeren.

Heb jij nog meer tips voor het verstek zagen van plinten? Laat het hieronder in een reactie weten.

Veel succes met klussen!

Hoge plinten verstek zagen
Hoge plinten zijn er met rechte en decoratieve afwerking.

Populair artikel in de categorie klussen: Hoe kan je zelf je smartphone repareren?

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>