Hoe moet je zelf slijm maken?

Zelf slijm maken

Op een goedkope manier zelf slijm maken kan prima. Voor kinderen is slijm momenteel hét ultieme tijdverdrijf. Slijm met glitters is voor meisjes van rond de tien jaar het meest populair. Op een simpele manier kun je nu zelf aan de slag.
Slijm maken (zonder Borax) is samen met het bovenstaande Youtube filmpje goed te doen. Elk kind vanaf een jaar of 8, is in staat een geweldige slijmmassa te maken.

De volgende ingrediënten heb je nodig om een goede kwaliteit slijm te verkrijgen:

 • Goedkope scheerschuim en knutsellijm;
 • Glittercarrousel en lenzenvloeistof (beiden te koop bij de Action);
 • Handig om een opbergdoosje aan te schaffen om het slijm in op te bergen en in te maken;

De juiste volgorde

Het is belangrijk om in de juiste volgorde de producten te gaan vermengen. Slijm maken DIY is gemakkelijk maar vergt wel een klein beetje inzicht in wat je precies doet. Zo moet je slijm maken in de jusite volgorde:

 1. Gooi als eerste de knutsellijm in een schaal of de opbergbox. Wil je de slijm in een bepaalde kleur, dan is kleurstof van dr.Oetker (bakproduct) een prima optie maar je hebt ook andere handige kleurstof tubetjes.
 2. Daarna kunnen de glitters door dit mengsel.
 3. Het scheerschuim is hierna aan de beurt. Beetje op gevoel een bepaalde hoeveelheid bijmengen.
 4. Heb je dit alles goed doorgeroerd dan kun je de lenzenvloeistof toevoegen.
 5. Om kleverigheid te voorkomen kan een kleine hoeveelheid borax worden toegevoegd.
 6. En nu, roeren, roeren en nog eens roeren!
 7. De massa wordt steeds zwaarder en in het laatste stadium kun je het slijm gaan kneden.
 8. Je hebt je eigen slijm gemaakt en kan nu je fantasie de vrije loop laten.

Wat als de slijm te plakkerig is?

Als slijm te plakkerig is, dan kun je eens wat baking soda toevoegen (b.v. eerst 1 theelepel en als dat niet voldoende is nog 1 of 2 theelepels erbij).

Wat als de slijm niet dik genoeg wordt?

Misschien dat er dan een klein beetje lenzenvloeistof bijgespoten moet worden. Doe dit eerst op een klein stukje om te kijken wat het effect is. Heeft het inderdaad het gewenste effect? Dan kun je het ook bij de rest toepassen.

Hoe moet je de slijm bewaren?

Zelfgemaakte slijm kun je helaas niet al te lang bewaren. Meestal zo’n 1 a 2 weken. Doe de slijm altijd in een zakje, bijvoorbeeld een boterhamzakje of iets dergelijks.

Hoe krijg je slijm uit kleding?

Oeps… slijm in de kleding. Ja, het kan bij kinderen natuurlijk zo gebeuren. Misschien is het wel meer regel dan uitzondering. Je kunt de slijm vaak uit de kleding halen door eerst het meeste met de vingers eraf te halen en vervolgens het even in te smeren met afwasmiddel of azijn. Spoel het vervolgens onder de kraan schoon terwijl je de kleding tegen elkaar aan wrijft. Daarna kan het gewoon in de wasmachine en normaal gesproken is de slijm dan weer goed uit de kleding.

Slijm maken zonder lenzenvloeistof

Bekijk ook de volgende filmpjes:

Slijm maken zonder borax

Video over het zelf maken van water slijm:Eenvoudige video voor het maken goede, stevige slijm met lenzenvloeistof

Lekker in een slijm bad?

Een bad vol met slijm. Kan dat? Jazeker. Je hebt daar speciaal spul voor wat ik vond in dit artikel op de website Go or No Go. Een bad vol met slijm vinden de kinderen natuurlijk fantastisch. Het is nog nét niet zo’n feest als een bad vol met chocolade 😉 Als ik de review op bovenstaande pagina lees was deze overigens niet super positief en moet je denk ik voor een bad vol met slijm wel meerdere van die pakjes kopen.

Veiligheid staat voorop!

Zorg dat je veilig te werk gaat bij het maken van slijm. Doe dit niet met te jonge kinderen en houd je kinderen goed in de gaten!

Gastblog door Margriet

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>