Waar moet je op letten bij het kopen van een huis?

Een huis kopen is niet zo maar iets. Het is voor velen de grootste uitgave in hun hele leven. Dat wil je goed doordacht doen. Dat vraagt om een goede voorbereiding, over het algemeen een uitgebreid oriëntatieproces en juist omdát het de grootste uitgave of één van de grootste uitgaven van je leven is kun je maar beter ook professioneel advies inwinnen door onder meer een aankoopmakelaar. In dit artikel heb ik een aantal video’s bij elkaar gezocht die je kunt gebruiken voor de voorbereiding om alvast inzicht te krijgen in waar je op moet letten bij het kopen van een huis.

Zes tips bij het kopen van een huis

Waar moet je op letten bij het kopen van een huis?

 1. Indien van toepassing, bepaal of je vooraf je huidige huis moet verkopen of pas na de aankoop van een nieuw huis.

  Dit is sterk afhankelijk van de markt en andere omstandigheden. Het beste kun je je daarvoor laten adviseren door een verkoopmakelaar die de omgeving goed kent.

 2. Hoeveel hypotheek kun je krijgen?

  Het is uiteraard verstandig om eerst na te gaan hoeveel hypotheek je (ongeveer) kunt krijgen. Afhankelijk van de omstandigheden kun je soms wel kijken naar een duurder huis, omdat je nog wat van de prijs af kunt krijgen. Soms echt een behoorlijk bedrag! Maar soms zijn de omstandigheden helaas niet zo rooskleurig en zijn er perioden en plaatsen waarin overbiedingen heel normaal zijn.

 3. Hoeveel ben je maandelijks kwijt aan hypotheeklasten en andere lasten?

  Als je weet hoeveel je kunt krijgen, bepaal dan ook of je wel dit maximale hypotheekbedrag wilt hebben. Ga bijvoorbeeld na hoeveel maandlasten je hebt bij een dergelijke hypotheek en houd hierbij ook rekening mee met het onderhoud. Hoeveel de kosten voor het onderhoud zijn hangt onder meer ook af van de grootte en de staat van het huis.
  Ga hierbij ook na of je verwacht dat je al deze lasten in de toekomst ook nog kunt en wilt opbrengen. Bijvoorbeeld, als je met een partner bent maar je verwacht dat één van de twee op een gegeven moment minder gaat werken, of misschien wel helemaal stopt met werken, of het dan nog steeds goed opgebracht kan worden. Gaat het stress opleveren en wil je dat? Iets om even goed over na te denken.
  Zie ook de video hieronder over 'Wat kost een huis kopen' waarin wordt duidelijk wordt uitgelegd dat een huis meer kost dan alleen de koopsom van het huis.

 4. Neem de tijd voor het bekijken van het huis en laat eventueel een bouwinspectie en taxatie uitvoeren.

  Een dergelijk grote uitgave wil je niet overhaast doen en je wilt liever niet voor verrassingen komen te staan die heel veel geld kosten. Het is dan ook verstandig om de tijd te nemen voor het bekijken van een huis. Als je serieus overweegt een specifiek huis te kopen kan het geen kwaad om meerdere keren te gaan kijken. Je kunt nooit alles van tevoren weten, maar om zoveel mogelijk op safe te spelen kun je overwegen om een aankoopmakelaar of bouwinspecteur een bouwinspectie en een taxatie laten doen. Als koper dien je ook volgens de wet je best te doen om een huis te onderzoeken op gebreken.

 5. Onderhandelen over de koopsom

  De vraagprijs is niet altijd de koopsom. Hoe je kunt onderhandelen is onder meer afhankelijk van de markt. Soms is er geen tot weinig onderhandelingsruimte en worden vraagprijzen overboden. Een aankoopmakelaar kan je hier ook bij helpen.

 6. Denk aan ontbindende voorwaarden

  Twee veelvoorkomende ontbindende voorwaarden zijn voorbehoud van financiering en voorbehoud van bouwkundige keuring.

Huis kopen in zeven stappen

De video bovenaan deze pagina vonden we op het Youtube kanaal van Annic ten Duis. Hierin bespreekt ze een stappenplan met zeven stappen waar je op moet letten.

Het belang van een makelaar

Zoals gezegd is de aankoop van een huis niet zomaar iets en is het daarom niet onverstandig professioneel advies in te winnen en/of ondersteuning te vragen. In deze video wordt ingegaan op het belang van zowel als een aankoop- als een verkoopmakelaar. Welke makelaar moet je nu kiezen? Dat is voor iedereen verschillend. Sommige makelaars zijn meer gespecialiseerd in de aankoop en anderen in de verkoop van een huis. Het is wellicht verstandig meerdere makelaars te benaderen. Je kunt natuurlijk eenvoudig via Google zoeken naar een makelaar bij jou in de buurt (zoek je b.v. een makelaar in Assen, Google dan op ‘makelaar Assen‘ en je krijgt vele suggesties in je Google maps overzicht. Let ondermeer op hoe de makelaars zijn gecertificeerd en kijk of je ook online reviews kunt vinden over de makelaars die wilt benaderen.

Wat kost het kopen van een huis?

Zoals hierboven al eerder vermeld, is het goed om alle kosten in kaart te brengen bij de aankoop van een huis. In deze video wordt dit nog nader uitgelegd.

Een huis kopen of een huis huren?

Moet je wel een huis kopen of kun je wellicht beter een huis huren? In deze video wordt hierop ingegaan.

Laat je goed informeren

Zoals eerder aangegeven is het aankopen van een huis niet niets. Voor veel mensen is het raadzaam om dus naast je eigen oriëntatie, ook echt professioneel advies in te winnen zoals bij een aankoopmakelaar en hypotheekadviseur.

Huis kopen waar op letten

Veel succes bij het vinden en kopen van je droomhuis!

Category: Klussen

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>